• udka kurczaka czyścimy, usuwamy staw, skórę i ścięgna tak, by została czysta kostka; tak oczyszczoną kostkę owijamy folią aluminiową, aby nie ciemniała podczas pieczenia
• mięso marynujemy w soli, pieprzu, posiekanym czosnku, świeżej kolendrze, półplasterkach cytryny i oliwie przez 15 minut
• przekładamy wraz z marynatą do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut
• czerwoną paprykę tniemy na cztery, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki
• do nagrzanego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy paprykę, dodając drobno posiekaną cebulę i czosnek; smażymy do zeszklenia, doprawiamy solą i pieprzem
• dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dalej dusimy na wolnym ogniu
• gdy warzywa zmiękną, zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę
• doprawiamy sosem ostrygowym i słodką śmietanką, chwilę dusimy, na koniec dodajemy masło, posiekaną świeżą kolendrę i zielone oliwki
• wyjmujemy kurczaka z pieca i zdejmujemy folię aluminiową z kostek
• na talerze lejemy sos paprykowy, na to układamy upieczone udka i plasterki upieczonej cytryny; polewamy oliwą utartą w moździerzu ze świeżą kolendrą i solą
Dobra rada:
• jeśli lubimy ostre przyprawy, możemy do sosu dodać ostrą papryczkę