Lasagne szpinakowa
Opublikowano: 27-07-2009
Składniki na 4 porcje:
• 200 g sera Lazur skalmierzycki
• 250 g płatów makaronu lasagne
• 1 kg świeżego lub mrożonego szpinaku
• 4 ząbki czosnku
• 50 g masła
• 200 ml śmietanki
• sól
Sos:
• 100 g sera Lazur skalmierzycki
• 100 g masła
• 2 łyżki mąki
• 750 ml mleka
• gałka muszkatołowa
• przyprawa warzywna
Wykonanie lasagne:
1. W rondelku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy doprawiając jednocześnie przyprawą warzywną i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 100 g startego sera Lazur skalmierzycki i mieszamy.
2. Na patelni rozpuszczamy 50 g masła i podsmażamy rozmrożony szpinak. Dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawę warzywną do smaku i śmietankę. Dusimy ok. 30 minut.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron, sos serowy, szpinak, starty ser Lazur skalmierzycki – czynność powtarzamy dwukrotnie. Na wierzch układamy płaty lasagne, wylewamy sos serowy i posypujemy startym serem Lazur skalmierzycki. Lasagne wstawiamy do piekarnika na ok. 25minut. w temp. 160-170ºC.
Lasagne podajemy z sosem pomidorowym:
• 300 g pomidorów pelatti ( słodkie włoskie pomidory bez skórki)
• 1 ząbek czosnku
• przyprawa warzywna do smaku
• oliwa z oliwek
Pomidory podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku przyprawą warzywną.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach