Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado
Opublikowano: 15-05-2020
Lekka sałatka z dodatkiem truskawek i awokado
Sezon na truskawki ruszy lada moment! Te pyszne owoce bogate są m.in. w witaminę C, żelazo oraz wapń. Można spożywać je w postaci np. koktajli, ale równie świetnie sprawdzą się jako… dodatek do sałatek!
Składniki:
- 100g szpinaku
- 80g rukoli
- 1 dojrzałe awokado
- 200g truskawek
- 1 czerwona cebula
- 100g sera feta
- 1 łyżki ziaren słonecznika
- kilka listków mięty (opcjonalnie)
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak, rukolę i truskawki umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka.. Przygotuj dressing – wszystkie składniki wymieszaj ze sobą dokładnie w miseczce. Wrzuć warzywa oraz owoce do jednej miski. Polej dressingiem i wymieszaj. Upraż słonecznik na suchej patelni i dodaj go do sałatki. Opcjonalnie możesz wzbogacić sałatkę także o listki mięty.
Podawaj w towarzystwie białego półsłodkiego wina Marani Alzani Valley o delikatnym aromacie melona oraz pigwy.