• mięso mielimy w maszynce 2–3 razy, dodajemy bardzo drobno posiekane 2 cebule oraz wodę
• wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem
• z mięsa formujemy na nożu owalne kotlety i smażymy na złoty kolor
• przygotowujemy ciepłą sałatkę z bakłażana: czerwoną paprykę kroimy w poprzek na pół, marynujemy w soli, pieprzu i oliwie z oliwek, pieczemy w piekarniku 10 minut (180 °C)
• bakłażana i pozostałą paprykę kroimy w kostkę (2×2 cm) i przesmażamy na oliwie z oliwek z siekanym czosnkiem
• pomidora parzymy, obieramy, kroimy w grubą kostkę i dodajemy do przesmażonych warzyw
• wszystko dusimy 10 minut na wolnym ogniu, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
• przygotowujemy sałatkę z marynowanej cebuli: dwie cebule pokrojone w plasterki gnieciemy rękoma, żeby puściły sok
• dodajemy sok z cytryny i siekaną natkę pietruszki, wszystko jeszcze raz wygniatamy dłonią
• na talerze nakładamy ciepłą sałatkę z bakłażana i usmażone kebaby, które obkładamy marynowaną cebulą