? małże myjemy i czyścimy, usuwając ?brodę?, czyli to, czym małż przytwierdza się do podłoża
? następnie moczymy małże świeże w zimnej wodzie na 15 minut, po tym czasie wszystkie otwarte wyrzucamy (mrożone tylko rozmrażamy i płuczemy)
? cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki
? papryczkę siekamy, kolendrę rwiemy na mniejsze kawałki
? obrany seler naciowy kroimy w paseczki, imbir ? w cienkie plasterki
? w rondlu rozgrzewamy mocno oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek, przesmażamy kilka sekund i dodajemy małże; zalewamy małże winem, mieszamy i przykrywamy na 3 minuty
? po tym czasie dodajemy kolendrę, imbir, paprykę i natkę pietruszki oraz seler, rondel ponownie przykrywamy i gotujemy wszystko jeszcze około minuty, na koniec mieszamy wszystko z łyżką masła i doprawiamy solą i pieprzem
? małże podajemy w miseczkach wraz z sosem, w którym się dusiły; miseczki dekorujemy plasterkami cytryny
? małże w sosie curry robimy analogicznie, tylko na koniec oprócz masła dodajemy łyżkę curry oraz słodką śmietankę; dusimy wszystko około minuty