Makaron conchiglioni z sosem pesto z suszonych pomidorów Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 150 g makaronu conchiglioni • 5-6 pomidorków koktajlowych • 2 ząbki czosnku • 50 g suszonych pomidorów • 4 filety anchois • 40 g orzechów włoskich • 2 pomidory bez skóry • 30 g sera parmezanu • pół ostrej papryczki • 1 pęczek natki pietruszki • 1 pęczek świeżej bazylii • 150 ml słodkiej śmietanki • sól, pieprz, oliwa • bazylię i natkę pietruszki siekamy, dodajemy czosnek, orzechy włoskie i filety anchois • zalewamy oliwą i mielimy w maszynce do mięsa – otrzymujemy coś w rodzaju pesto • w rozgrzanym rondlu podsmażany czosnek na oliwie i zalewamy śmietanką • gotujemy aż śmietanka zredukuje się do połowy objętości, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i zmieloną masę z maszynki, czyli pesto • dusimy dalej na wolnym ogniu, pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w kostkę pomidory bez gniazd nasiennych i ostrą papryczkę w plasterkach • makaron conchiglioni wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy, gotujemy al’dente, odcedzamy i przelewamy oliwą • przekładamy do sosu i mieszamy • na talerzu układamy makaron z sosem, przybieramy natką pietruszki, pomidorkami kokatajlowymi i tartym parmezanem Przygotował Karol Okrasa