Makaron truflowy
Opublikowano: 18-06-2009
Składniki:
? 200 g mąki pszennej
? 200 g mąki semoliny
? 4 całe jaja
? 6 żółtek
? 2 ząbki czosnku
? 2 łyżki pasty truflowej
? 100 ml białego wytrawnego wina
? 1 pęczek natki pietruszki
? sól, pieprz, oliwa
? opcjonalnie: 3?4 plasterki czarnej trufli
? mąkę semolinę i mąkę pszenną dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, żółtka, sól i pieprz
? mieszamy i dodajemy oliwę i pastę truflową; całość dokładnie zarabiamy, czyli mieszamy składniki
? przekładamy na deskę i wyrabiamy rękoma, aż do uzyskania sprężystej, jednolitej konsystencji
? wałkujemy ciasto na płaty grubości 2 mm, zwijamy w rulony i kroimy w paseczki grubości 2 mm ? wstążki ciasta powinny być w przekroju kwadratowe
? wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy 3?4 minuty, makaron powinien być al?dente
? do rozgrzanego garnka wrzucamy masło i blanszujemy rozgnieciony czosnek, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz kilka plasterków świeżej trufli
? zalewamy winem i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż wino się zredukuje
? wrzucamy do sosu ugotowany makaron, dorzucamy posiekaną natkę i starty parmezan
? wykładamy na talerz; jeśli mamy świeżą truflę, możemy udekorować potrawę jej plasterkami
? jeśli w trakcie wyrabiania ciasto na makron będzie zbyt luźne, dodajmy mąkę pszenną, jeśli zbyt gęste ? ciepłą wodę
? jeśli nie mamy pasty truflowej, użyjmy do ciasta oliwy truflowej, jest łatwiej dostępna
Przepis autorstwa Karola Okrasy