Makaron truflowy z sosem maślanym Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 200 g mąki pszennej • 200 g mąki semoliny • 4 całe jaja • 6 żółtek • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki pasty truflowej • 100 ml białego wytrawnego wina • 1 pęczek natki pietruszki • sól, pieprz, oliwa • opcjonalnie: 3–4 plasterki czarnej trufli • mąkę semolinę i mąkę pszenną dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jaja, żółtka, sól i pieprz • mieszamy i dodajemy oliwę i pastę truflową; całość dokładnie zarabiamy • przekładamy na deskę i wyrabiamy rękoma, aż do uzyskania sprężystej, jednolitej konsystencji • wałkujemy ciasto na płaty grubości 2 mm, zwijamy w rulony i kroimy w paseczki grubości 2 mm – wstążki ciasta powinny być w przekroju kwadratowe • wrzucamy do osolonego wrzątku z odrobiną oliwy, gotujemy 3–4 minuty, makaron powinien być al’dente • do rozgrzanego garnka wrzucamy masło i blanszujemy rozgnieciony czosnek, dodajemy sól, pieprz do smaku oraz kilka plasterków świeżej trufli • zalewamy winem i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż wino się zredukuje • wrzucamy do sosu ugotowany makaron, dorzucamy posiekaną natkę i starty parmezan • wykładamy na talerz; jeśli mamy świeżą truflę, możemy udekorować potrawę jej plasterkami Dobre rady: • jeśli w trakcie wyrabiania ciasto na makron będzie zbyt luźne, dodajmy mąkę pszenną, jeśli zbyt gęste – ciepłą wodę • jeśli nie mamy pasty truflowej, można użyć do ciasta oliwy truflowej, jest łatwiej dostępna Przygotował Karol Okrasa