• pomidorki koktajlowe nacinamy i wkładamy do wrzątku na kilka sekund; wyjmujemy i obieramy ze skórki
• w tej samej wodzie, po osoleniu i dodaniu kilku kropel oliwy, gotujemy makaron według przepisu; po ugotowaniu odcedzamy, dodając oliwę, aby się nie sklejał
• obrane pomidorki marynujemy w soli, pieprzu i oliwie, dodając czosnek pokrojony w cienkie plastry, karczochy, czarne oliwki (połowę ilości) i posiekane listki bazylii
• przekładamy na blachę z pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut
• świeże pomidory bez skórki i cebulę kroimy w kostkę
• cebulę wrzucamy na patelnię z posiekanym czosnkiem, smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pomidory, podsmażamy
• dorzucamy kapary i posiekane filety anchois, dusimy wszystko, aż sos się zredukuje
• dokładamy czarne oliwki i pomidory pelati z puszki, dusimy jeszcze około 10 minut, na koniec dodajemy masło, plasterki ostrej papryczki i posiekane listki bazylii
• do sosu wrzucamy ugotowany makaron, całość mieszamy
• wykładamy na talerze, na wierzchu układamy wyjęte z pieca warzywa; dekorujemy listkami bazylii, posypujemy startym parmezanem
Dobra rada:
• do tej potrawy możemy użyć różnych rodzajów makaronu