Składniki:
? 1 awokado ? 1 świeży ogórek ? 150 g filetu świeżego łososia ? 100 g filetu świeżego tuńczyka ? 1 pęczek szczypiorku ? 75 g marynowanego imbiru ? 4 łyżki sosu sojowego do sushi ? 10 arkuszy sprasowanych wodorostów nori ? 1 sałata karbowana ? 50 g białego serka do smarowania ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki zielonego chrzanu wasabi ? 400 g zamarynowanego ryżu do sushi ? 1 bambusowa mata do zwijania
|
|
Nori maki (klasyczne):
? arkusz wodorostów nori tniemy na pół, kładziemy błyszczącą stroną do deski, nabieramy w dłoń porcję marynowanego ryżu (patrz: poprzedni przepis) i ugniatamy na arkuszu warstwę ryżu grubości 0,5 cm na ? powierzchni
|
|
? na palec nabieramy trochę chrzanu wasabi i smarujemy ryż; następnie cienko smarujemy powierzchnię serkiem; kładziemy na wierzch kawałek karbowanej sałaty
|
|
? wzdłuż końca arkusza układamy cząstki obranego awokado i plasterki surowego tuńczyka; proces powtarzamy z drugą częścią arkusza, tylko zamiast serka używamy majonezu, a zamiast tuńczyka ? łososia
|
|
? pod arkusz podkładamy matę bambusową, zwilżamy część bez ryżu wodą i zwijamy ze wszystkimi składnikami wewnątrz w ścisłą foremną rolkę
|
|
? zwilżając każdorazowo ostry nóż kroimy rolki w plastry o grubości 1?1,5 cm (zwykle na 5 części)
|
|
? możemy też przygotować maki warzywne, bez dodatku ryby: na posmarowany chrzanem ryż kładziemy cząstki obranego awokado i słupki z ogórka (lub inną kombinację warzyw); zawijamy ? tym razem w poprzek
|
|
Maki odwrócone:
? ryż rozsmarowujemy na całej powierzchni arkusza wodorostów
|
|
? namaczamy matę bambusową wodą i kładziemy na nią arkusz ryżem do spodu
|
|
? na arkuszu rozsmarowujemy serek lub majonez, chrzan wasabi (cieniutko), kładziemy liście sałaty i plastry tuńczyka lub łososia
|
|
? zwijamy ściśle ryżem na wierzchu
|
|
? obtaczamy rolkę w posiekanym szczypiorku, drugą obkładamy cienkimi plastrami surowego łososia; tniemy na plastry 1,5 cm
|
|
Temaki:
? na kwadracie wyciętym z arkusza nori kładziemy cząstki obranego awokado, kulkę z ryżu, kawałek surowego łososia lub tuńczyka; smarujemy chrzanem wasabi, przybieramy sałatą
|
|
? zawijamy w coś w rodzaju rożka, tak, by składniki dekoracyjnie z niego wystawały
|
|
Finał:
? podajemy wszystkie maki dekoracyjnie ułożone na talerzach z marynowanym imbirem, chranem wasabi i miseczką z sosem sojowym przed każdym biesiadnikiem
|
|
? jemy pałeczkami, maczając kawałki w sosie sojowym wymieszanym z chrzanem ?wasabi, przegryzamy marynowanym imbirem
|
|
Dobre rady:
? ryby do sushi i sashimi muszą być absolutnie świeże ? jemy je na surowo! ? ryż do sushi, prasowane wodorosty nori, zielony chrzan wasabi (bywa w paście i w proszku do rozrobienia z wodą), marynowany imbir, matę bambusową do zawijania dostaniemy w sklepach z żywnością azjatycką lub w dobrych delikatesach |
|