Składniki:
• 1 świeża makrela
• 8 liści winogron
• 1 trawa cytrynowa
• 15 g świeżego imbiru
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• 1 biała rzodkiew
• 100 g kaszki kus-kus
• 1 bulwa kopru włoskiego
• 200 ml białego wytrawnego wina
• 50 ml czerwonego octu
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka kaparów
• 3 ząbki czosnku
• 4 pomidorki koktajlowe
• 200 ml bulionu
• 1 pęczek świeżego tymianku
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
• 2 limonki |
|
• warzywa (marchew, cebulę, biała rzodkiew i koper włoski) obieramy i kroimy w cienkie paski |
|
• przesmażamy na patelni, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku i trzy plastry świeżego imbiru |
|
• zalewamy wszystko czerwonym octem winnym i gotujemy aż ocet prawie w całości odparuje, na koniec dodajemy 1 łyżkę masła i doprawiamy solą i pieprzem |
|
• resztę imbiru obieramy i drobno siekamy |
|
• trawę cytrynową kroimy w cienkie krążki, mieszamy z imbirem i przesmażamy na patelni |
|
• dodajemy kilka cząstek z limonki i doprawiamy solą; dodajemy odrobinę białego wytrawnego wina i oliwę |
|
• makrelę myjemy i osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, na desce rozkładamy liście winogron tak, żeby zachodziły na siebie |
|
• układamy na nich makrelę i polewamy przygotowaną marynatą z imbiru, limonki i trawy cytrynowej |
|
• zawijamy dokładnie liście i związujemy całość sznurkiem |
|
• przygotowaną rybę grillujemy na patelni z każdej strony i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni piec przez ok. 10 minut |
|
• kus-kus doprawiamy solą i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, zalewamy wrzącym bulionem 1 cm ponad powierzchnię kaszki |
|
• przykrywamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, po ostygnięciu formujemy kluseczki za pomocą dwóch łyżek |
|
• na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego rozgniecione 2 ząbki czosnku; zalewamy winem i czekamy aż płyn odparuje i zagęści sos, doprawiamy solą i pieprzem |
|
• makrelę wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy sznurek |
|
• na talerz wykładamy warzywa i na nich rybę, obok kus-kus, całość dekorujemy pomidorkami i gałązkami tymianku |
|
• polewamy sosem tuż przed podaniem |
|
Dobre rady:
• do kaszy kus-kus możemy dodać imbiru lub kaparów, ale na samym końcu, już po ugotowaniu kaszki
• jeżeli nie mamy liści winogron, zamiast nich możemy zawinąć rybę w sparzone liście pora lub szpinaku, dobrym pomysłem byłoby owiniecie w jarmuż |
|