MARYNOWANA PIKANTNA PIERŚ Z KURCZAKA PODANA Z SOSEM Z SERA SKALMIERZYCKIEGO Z BOROWIKAMI I SZPARAGAMI

Opublikowano: 02-05-2010

sowa_danie_wiosna027.jpgSkładniki dla 4 osób:

4 x 160 g piersi z kurczaka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
2 posiekane ząbki czosnku

200 g obranych białych i zielonych szparagów
1 mała główka sałaty frisee
100 g pomidorów concasse
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżka prażonych pestek dyni  
1 łyżeczka włoskiego sosu sałatkowego z bazylią i oregano
1 łyżka posiekanej pietruszki

Sos serowy z borowikami:

2 łyżki oliwy z oliwek
3 pokrojone w kostkę cebule dymki       
80 g pokrojonych w kostkę gotowanych borowików
100 ml białego wina

50 sera skalmierzyckiego Lazur
150 ml śmietany 36%
sól czosnkowa, pieprz mielony, tymianek Prymat do smaku  

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone papierowym ręcznikiem piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do drobiu oraz czosnkiem i odstawić do lodówki.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć dymkę z borowikami, dodać białe wino i ser, chwilę gotować, a gdy ser się rozpuści wlać śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Gotowy sos odstawić w ciepłe miejsce.

Pomidory concasse połączyć z oliwą z oliwek oraz oliwą truflową, pestkami dyni, włoskim sosem sałatkowym i posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso wyjąć z marynaty i grillować z każdej strony przez około 10 minut.

Ciepły sos wylać na talerz i ułożyć na nim ugotowane szparagi. Piersi z kurczaka pokroić w poprzek na plastry i ułożyć na szparagach. Przed podaniem posypać pomidorami concasse i udekorować sałatą frisee.


Przepis wg Roberta Sowy