Mazurek inaczej – z kozim serem, szpinakiem i żurawinami
Opublikowano: 20-05-2010
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki pszennej
• 250 g masła • 2 jajka
• 1 łyżka cukru pudru
Ciasto maślane do dekoracji:
• 20 g masła
• 2 żółtka jaja
• 4 łyżki mąki pszennej
Farsz do mazurka:
• 200 g sera koziego
• 4 łyżki śmietanki
• 200 g dżemu z żurawin
• 0,5 kg szpinaku mrożonego
• 1 paczka kiełków rzeżuchy lub lucerny
• 3 jajka przepiórcze
• mąkę siekamy z cukrem pudrem i masłem, dodajemy jajka i zagniatamy rękoma — możliwie krótko, tak aby nie rozpuścić zagniatanego ciasta
• gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki
• po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykrajamy z niego trzy prostokąty (15×20 cm)
• prostokąty z ciasta układamy na blasze i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały pęcherze powietrza
• pieczemy w temperaturze 200-220 °C ok. 10 minut, następnie wyjmujemy i studzimy placki
• przygotowujemy ciasto maślane do dekoracji: żółtka ucieramy z miękkim masłem i mąką pszenną
• następnie dekorujemy jeden z płatów ciasta dookoła ciastem maślanym za pomocą szprycy; całość wkładamy do pieca jeszcze na ok. 10 minut
• do podgrzanej w rondelku śmietanki wkładamy ser kozi, podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera w śmietance
• rozmrożony szpinak przesmażamy na maśle z ząbkiem czosnku i łyżką śmietanki, do momentu gdy odparuje nadmiar wody; w tym samym czasie gotujemy na twardo jajeczka przepiórcze
• na pierwszym upieczonym prostokącie układamy warstwę koziego sera
• na serze układamy drugi placek, który smarujemy dżemem żurawinowym