? 500 g mąki pszennej ? woda do konsystencji ? 500 g mielonego mięsa wołowego ? 5 ząbków czosnku ? 2 łyżki suszonego majeranku ? 1 cebula ? 100 g masła ? sól, pieprz, oliwa
? mąkę dokładnie przesiewamy i łączymy z wodą o temperaturze 30-40°C, solimy i wyrabiamy, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie lekko odchodzić od dłoni
? wołowinę (powinna być grubo zmielona, najlepiej z dodatkiem łoju wołowego) doprawiamy posiekanym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i solą
? ciasto wałkujemy na grubość 2 mm, z farszu formujemy małe kuleczki i nakładamy na ciasto w równych odstępach
? nakrywamy drugim kawałkiem ciasta, dokładnie i ściśle przyklepujemy, aby usunąć nadmiar powietrza
? wycinamy zgrabne pierożki ? to właśnie dzyndzałki
? dzyndzałki gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-5 minut
? na patelni podsmażamy na maśle drobno posiekaną cebulę
? układamy pierożki na talerzu i polewamy okrasą
Dobra rada:
? dzyndzałki możemy polać skwarkami ? danie będzie bardziej sute