Międzynarodowy Dzień Sernika
Opublikowano: 25-07-2018
30 lipca obchodzone jest święto znanego na całym świecie ciasta – to Międzynarodowy Dzień Sernika. Każdego! Tradycyjnego, który został przygotowany na bazie wiejskiego twarogu. Ale też tego lekkiego, na spodzie z herbatników, a nawet sernika na zimno. Jak nietrudno zauważyć, sernik dzieli się na taki, który trzeba upiec oraz na wersję niewymagającą obróbki cieplnej. Jest znany i ceniony od lat, a oto kilka ciekawostek na jego temat:
- Pierwsza potwierdzona wzmianka na temat sernika pochodzi od greckiego lekarza Aegimusa, a dokładnie z jego książki na temat sztuki robienia serników.
- Pierwszy drukowany przepis na sernik pochodzi z 1390 roku i znajduje się w angielskiej książce kucharskiej.
- W 1872 roku William Lawrence próbował stworzyć francuski ser- Neufchatel i przez przypadek stworzył „niedojrzały ser”, który jak się okazało był bardziej kremowy i został nazwany serkiem śmietankowym, co stanowiło przełom w produkcji serników.
- Niektórzy piekarze twierdzą, że sernik jest tortem, inni, że to tarta z kremem z mleka i jaj. Natomiast Grecy zawsze uważali, że sernik jest po prostu ciastem. Bez wątpienia jest to rodzaj ciasta deserowego, którego głównym składnikiem jest twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe.
Sernik tradycyjny
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g miękkiego masła
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml śmietanki 36%
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis na https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-tradycyjny
Sernik na kruchym cieście
Składniki ciasta:
- 50 dag mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- 3-4 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 5-6 jaj
- 25 dag margaryny
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis na: http://beszamel.se.pl/serniki/pyszny-sernik-na-kruchym-ciescie,891/
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Składniki na spód:
- 170 g ciastek kakaowych
- 50 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
- 250 g mascarpone
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 10 g żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny + 50 ml wody
Ponadto:
- 350 – 400 g malin
- 2 opakowania galaretki malinowej
Przepis na: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-zimno-z-malinami-i-galaretka