Miodowa pierś kaczki z sosem figowym Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 1 cytryna • 1 pomarańcza • 1 łyżeczka przyprawy garam masala • świeża mięta • 1 łyżeczka ziaren kolendry • 1 pierś kacza • 1 sałata rzymska • 100 ml miodu pitnego • 200 ml czerwonego wina • 1 łyżka musztardy • 100 g suszonych fig • sól, pieprz, oliwa • olej do smażenia • nacinamy skórę piersi w krateczkę, dokładnie nacieramy mięso solą, pieprzem i przyprawą garam masala • do płaskiej miseczki wlewamy miód pitny i marynujemy piersi kacze po godzinie z każdej strony • smażymy na rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor, zaczynając od strony skórki • w żaroodpornym naczyniu układamy plastry pomarańczy, posypujemy rozgniecionymi ziarnami kolendry, zalewamy miodem z marynaty i kładziemy przesmażone piersi kaczki • zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15–20 minut, w zależności od wielkości piersi • figi kroimy w drobną kosteczkę • do rozgrzanego rondelka wlewamy wino, odparowujemy, dodajemy figi; redukujemy do połowy objętości i odstawiamy do wystygnięcia • ostudzone do temperatury pokojowej figi w winie przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i odrobiną miodu pitnego • mieszamy i powoli wlewamy oliwę, stale mieszając do uzyskania kremowej konsystencji; doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną świeżą miętą • upieczone piersi kacze kroimy w cienkie plasterki • na talerzu układamy liście sałaty rzymskiej, na to kładziemy plastry piersi kaczej, polewamy sosem figowym, dekorujemy listkami natki i mięty. Dobra rada: • zamiast przyprawy garam masala możemy użyć paprykę słodką Przygotował Karol Okrasa