? świeże małże czyścimy i płuczemy 2?3 razy w zimnej wodzie, otwarte wyrzucamy
? marchewkę ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w szóstki, cytrynę w cząstki, a czosnek rozgniatamy
? do dużego rozgrzanego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy mule, doprawiamy pieprzem (w mulach jest woda morska, więc z solą ostrożnie)
? dorzucamy pokrojone warzywa i gałązki tymianku, zalewamy piwem i przykrywamy
? siekamy papryczkę chili i lubczyk, i dodajemy do muli, przykrywamy
? dusimy mule kilka minut, aż się otworzą i zrobią pomarańczowe, na samym końcu dodajemy masło
? przekładamy na talerze łyżką cedzakową, polewamy piwnym sosem z garnka, dekorujemy cząstkami cytryny i listkami lubczyku; serwujemy ze świeżą bagietką
Dobre rady:
? świeże mule bywają w supermarketach w stoiskach rybnych ? przed ugotowaniem wyrzucamy mule otwarte, a po ugotowaniu te, które się nie otworzyły ? zamiast piwa możemy użyć białego wina, ale piwo będzie bardziej belgijskie