? filety z sandacza czyścimy, oskórowujemy, i mielimy w maszynce; przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę
? gdy będą dobrze zmielone, dodajemy słodką śmietankę i białka jaja, miksujemy aż składniki dobrze się ze sobą połączą, doprawiamy solą i pieprzem; na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy
? marchewkę kroimy w cienkie paski długości 5 cm i parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut
? algi morskie zanurzamy w letniej wodzie i rozkładamy na folii plastikowej
? rozsmarowujemy na nich mus z sandacza na grubość 1 cm na całej powierzchni, zostawiając 2 cm z jednej krawędzi wolnego miejsca
? na przeciwległej krawędzi układamy paski z marchewki i całość zwijamy w roladę; zawijamy w folię plastikową okręcając kilka razy
? gotujemy pod przykryciem na ruszcie z połówek marchewki (żeby folia nie dotykała bezpośrednio do dna garnka) przez ok. 10 minut
? ogórka kroimy na ćwiartki wzdłuż, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy pod skosem na paski szerokości 0,5 cm
? przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem cukru, zalewamy octem winnym, dodajemy tymianek i pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe
? sos ostrygowy mieszamy z octem balsamicznym i musztardą, następnie dolewamy cienkim strumieniem oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do uzyskania zawiesistej konsystencji
? gotowe rolady odwijamy z folii i kroimy; podajemy na sałatce z ogórka i polewamy sosem ostrygowym
Dobra rada:
? mus z ryby możemy przygotować z mieszanych ryb, ale należy pamiętać żeby łączyć ryby chude z tłustymi np.: łosoś z sandaczem