• mięso mielimy dokładnie (nawet dwa razy) i mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem
• zmielone mięso przesmażamy na patelni na złoty kolor
• cebulę i czosnek siekamy, przesmażamy, dodajemy do tego mięso i pokrojone na pół oliwki
• po 5 minutach smażenia dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko ok. 10 minut
• na koniec rozpuszczamy w gulaszu kilka kostek sera feta (pozostałą cześć sera zostawiamy do dekoracji) i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
• bakłażana kroimy w plastry grubości 1,5 cm i układamy na pergaminie, solimy i odstawiamy na 5 minut, żeby się „spocił”
• siekamy drobno czosnek i mieszamy go z solą, pieprzem i oliwą z oliwek; bakłażany w plastrach przekładamy na drugą stronę i polewamy przygotowaną marynatą
• wkładamy bakłażany do piekarnika (180 °C) i pieczemy na złoty kolor (około 10 minut)
• upieczone plastry bakłażana przekładamy usmażonym mięsem i posypujemy serem
• polewamy musakę pozostałą marynatą z czosnku i oliwy
Musaka – tradycyjne danie kuchni greckiej. Zapiekanka z drobno posiekanego mięsa przekładanego bakłażanem, sosem pomidorowym i serem, zalanego beszamelem