Żołądki drobiowe pod ciastem francuskim Opublikowano: 14-07-2009 Składniki: • 300 g żołądków drobiowych • 2 marchewki • 1 cebula • 200 g pieczarek • 150 ml czerwonego wytrawnego wina • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki masła • rozmrożone gotowe ciasto francuskie • 1 rozmącone jajo • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz, oliwa z oliwek • natka pietruszki • żołądki drobiowe myjemy, czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości • pieczarki kroimy w ósemki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, a marchew w pół plastry • na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki, marchew, cebulę, czosnek, potem sól, pieprz i zioła prowansalskie, podsmażamy • na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor – zasmażka II stopnia • do warzyw wlewamy czerwone wino, dodajemy ugotowane żołądki, podlewamy rosołem z gotowania żołądków, całość dusimy • na koniec dodajemy zasmażkę do zgęstnienia, posypujemy posiekaną natką pietruszki i odstawiamy na bok do ostygnięcia • ostudzony gulasz przekładamy do żaroodpornego naczynia • z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy płat odpowiedniej wielkości • przykrywamy gulasz • ciasto smarujemy rozmąconym jajem i zapiekamy w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut • gotowy gulasz kroimy i wykładamy na talerz, możemy ozdobić kilkoma listkami bazylii Przygotował Karol Okrasa