• w misce mieszamy składniki marynaty: miód, sos sojowy, pieprz, sok z cytryny i posiekany imbir marynowany
• do takiej marynaty wkładamy pokrojony w kawałki filet z łososia ze skórą, ale bez łusek
• zamarynowanego łososia przekładamy skórą do góry na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy resztą marynaty, pod naciętą skórę ryby wkładamy gałązkę rozmarynu
• pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 10 minut; w połowie pieczenia wyjmujemy łososia i w skórkę nabijamy kilka goździków
• bulwę kopru włoskiego tniemy na pół, wycinamy zdrewniały głąb, resztę kroimy na plastry grubości 3–4 mm, przekładamy do gorącego rondla z oliwą i smażymy
• w trakcie smażenia dodajemy rozgniecione ziarna kardamonu, korę cynamonu, mrożoną żurawinę, miód, posiekaną skórkę z dokładnie umytej cytryny
• kiedy koper będzie miękki, dodajemy sok z cytryny, odrobinę sosu sojowego i posiekaną natkę
• na talerz wykładamy koper włoski z żurawiną, na to kładziemy rybę, dekorujemy pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i listkami natki, kropimy oliwą, posypujemy pieprzem