Łosoś z placuszkami z cukinii
Opublikowano: 03-03-2010
Składniki:
Na 1 porcję:
– 150 g fileta z łososia norweskiego Limito
– 60 g szynki szwarcwaldzkiej
– 30 g bakłażana
– 40 g białych szparagów
– 30 g sosu słodko–pikantnego
– 40 g cukinii
– 30 g ziemniaków
– pół jajka
– majeranek, oregano
– sól, pieprz
– 2 paluszki grissini
Marynata:
Składniki na 1 kg ryby:
– 50 ml oliwy cytrynowej
– 50 ml oliwy z awokado z pieprzem cytrynowym
– 30 ml likieru Pernod lub Ricard
– 35 g przyprawy Primerba ogrodowa
– 0,5 g świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Oliwy i likier dokładnie wymieszać. Doprawić gotową przyprawą primerba ogrodowa oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą. Jeśli marynata jest zbyt gęsta, dodać oliwy z oliwek.
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia Limito zamarynować w marynacie sporządzonej według przepisu podanego powyżej. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przygotować ciasto na placki. Cukinię i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przyprawić do smaku majerankiem, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i oregano. Jednocześnie smażyć placki, grillować łososia oraz pokrojonego na plastry bakłażana i białe szparagi. Szynkę szwarcwaldzką pokroić na cienkie plastry i również grillować. Całość podawać z sosem słodko – pikantnym i paluszkami grissini.
Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".