? udka kurczaka czyścimy, usuwając skórę i ścięgna ze stawu
? przygotowujemy marynatę w szklanej misce, łącząc miód, sól, pieprz i oliwę; wkładamy oczyszczone udka i marynujemy przez 1 godzinę
? po godzinie wyjmujemy udka kurczaka z marynaty i obsmażamy na patelni na oliwie na złoty kolor z każdej strony
? do marynaty po kurczaku wlewamy wino i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek
? dokładnie wymyte i sparzone: pomarańczę, cytrynę i limonkę obieramy cieniutko ze skórki, usuwamy z nich białe albedo i kroimy skórki w cienkie paseczki
? na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrajane w paseczki skórki cytrusów
? dodajemy marynatę z winem i czosnkiem, podsmażamy i dolewamy sok z cytrusów
? do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją i wsypujemy ryż, chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawę curry i drobno posiekaną ostrą papryczkę
? na ryżu układamy kurczaka, wszystko zalewamy marynatą z winem i skórkami cytrusów z patelni
? gotujemy; kiedy marynata z winem się wchłonie dolewamy bulionu, kiedy cały płyn się wchłonie, dodajemy posiekaną kolendrę i krewetki, mieszamy
? przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeśli garnek nadaje się do zapiekania, zostawiamy w garnku) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160?180°C na 25 minut (na zdjęciu puella po wyjęciu z pieca)
? wyjmujemy, przekładamy na talerze, dekorujemy świeżą kolendrą