Pachnący chleb domowy

Opublikowano: 13-03-2018

Wśród czytelników Portalu Newsgastro są osoby, które pieczeniem chleba zajmują się zawodowo lub prywatnie na własny użytek. Niewiele rzeczy jest tak przyjemnych, jak zapach i smak samodzielnie zrobionego w domu chleba, dlatego zachęcamy tych, którzy wciąż odkładają to w czasie. Przedstawiamy trzy przepisy, zaczerpnięte z losowo wybranych zasobów internetowych, by skusić naszych czytelników do pieczenia chleba w domu.

Chleb do żurku – na drożdżach

Na horyzoncie święta wielkanocne i chlebek do żurku własnej roboty z pewnością ucieszyłby rodzinę. Ten przepis bazuje na niewielkiej ilości drożdży, a podane składniki wystarczą na 4 bochenki o średnicy około 20 cm. Autor przepisu sugeruje użyć do wypieku żeliwnego garnka, ale powinien wyjść także na zwykłej blaszce z piekarnika. Przepis znajdziecie tutaj: http://przepisnachleb.pl/chleb-zurku-drozdzach/.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej typ 480 lub 550
  • 720 g ciepłej wody (ale nie gorącej)
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 g suszonych drożdży (1 łyżeczka) lub 8 g świeżych drożdży

Chleb pszenny z żurawiną lub rodzynkami

Wybraliśmy go, ponieważ jest bardzo łatwy do przygotowania nawet dla zupełnych nowicjuszy. Ponadto można dodać do niego to, co ma się akurat w domu: żurawinę, rodzynki albo nawet morele. Wygląda dzięki temu, jak smaczne ciasto. Autor zapewnia, że wychodzi wilgotny i nie trzeba poświęcać mu zbyt dużo czasu. Sprawdźcie sami na: http://kotlet.tv/chleb-pszenny-z-zurawina-lub-rodzynkami/.

Składniki:

  • 520 g mąki pszennej
  • 500 ml letniej wody
  • 8 g drożdży świeżych lub 4 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki żurawiny, rodzynek lub 1/3 szklanki pokrojonych suszonych moreli

Chleb piwny z orzechami włoskimi

Być może piwo okaże się wystarczającą zachętą dla osób, które zastanawiają się, czy samemu piec chleby w domu. Przyda się do tego przepisu garnek żeliwny, ponieważ zagwarantuje nie za twardą, ale chrupiącą skórkę i smaczny, wyrośnięty miąższ. Orzechy doskonale komponują się z piwnym aromatem, a żeby ciasto wyrosło wystarczy tylko trochę drożdży. Przepis jest tutaj: http://asia-white-kitchen.blogspot.com/2013/07/motyle-w-brzuchu-i-chleb-piwny-z.html.

Składniki:

  • 60 ml ciemnego piwa
  • 270 ml maślanki
  • 210 ml wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 g świeżych drożdży (lub szczypta suszonych)
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych