? dodajemy cukier; kiedy się skarmelizuje, zalewamy białym winem
? na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy i zmielony mak, całość dusimy ok. 10 minut
? do rozgrzanego rondla wsypujemy cukier, czekamy aż się roztopi i zalewamy białym winem, redukujemy do połowy objętości i dodajemy mleko
? laskę wanilii tniemy wzdłuż na pół, nożem zeskrobujemy nasionka z wnętrza, dodajemy je do mleka z winem i cukrem gotujemy aż aromat wanilii dobrze wejdzie w płyn
? dodajemy żelatynę wcześniej namoczoną w zimnej wodzie oraz gęstą śmietanę, mieszamy podgrzewając, aż żelatyna dokładnie się rozpuści
? do garnka z pannacottą dokładamy kutię, mieszamy i przekładamy do małych naczynek wyłożonych folią spożywczą
? posypujemy po wierzchu pokruszonymi herbatnikami; wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin
? do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojone cienko śliwki, dodajemy śmietanę, gotujemy 10 minut, przekładamy do miksera i miksujemy na gładko
? przekładamy z powrotem do rondelka, dodajemy żółtko i ostrożnie mieszamy, podgrzewając
? na talerz wylewamy sos, na to kładziemy wyjętą z formy pannacottę z kutią, posypujemy zeskrobaną nożem zimną białą czekoladą, ozdabiamy listkami melisy