• mąkę, jaja i przyprawy zarabiamy od razu ze szpinakiem w misce, tzn. mieszamy razem, żeby się połączyły
• przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dokładnie na jednolite i pulchne ciasto, wtłaczając jak najwięcej powietrza; odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło, mniej więcej na pół godziny
• gdy ciasto odpoczęło, wałkujemy je na grubość 2 milimetrów
• zwijamy rozwałkowane ciasto w rulon, który kroimy w paski szerokości 2 centymetrów
• gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy; gotowe kluski osączamy na sicie
• przygotowujemy sos: boczniaki kroimy w grube paski (kurki, jeśli są małe, nie muszą być rozdrabniane), przesmażamy grzyby na patelni z siekaną cebulą i czosnkiem
• osobno smażymy 4 boczniaki (w całości) i kilka kurek — wykorzystamy je do dekoracji
• redukujemy, czyli gotujemy śmietanę, tak by zmniejszyła swą objętość o połowę
• przesmażone pokrojone boczniaki i kurki dodajemy do śmietany i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły
• dekorujemy talerz usmażonymi w całości grzybami, nakładamy sos
• nakładamy na talerz ugotowany makaron papardelle i całość polewamy resztą sosu