Parówki zapiekane z serem i ogórkiem Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: • 2 parówki • 2 zielone ogórki • 1 łyżka musztardy • ½ łyżki koncentratu pomidorowego • 1 pęczek bazylii • 10 wstążek z pora • 30 g suszonych pomidorów • 50 g sera mimoled • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka majonezu • 6 kromek chleba tostowego • 1 cytryna • sól, pieprz, oliwa • ogórka ucinamy na długość nieco większą od parówki, przecinamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne • parówki tniemy wzdłuż na pół; ser i pomidory suszone kroimy w drobne paseczki • pomiędzy połówki parówki kładziemy paseczki sera, na połówki ogórka nakładamy ser i suszone pomidory • składamy parówki, kładziemy na polówkę ogórka • drugą połówkę nakładamy na wierzch, całość związujemy paskami sparzonego pora • wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut • chleb tostowy okrajamy ze skórki i tniemy w trójkąty, polewamy oliwą utartą z solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i bazylią w moździerzu • wkładamy do piekarnika obok parówek na kilka minut • w misce mieszamy musztardę, majonez i koncentrat pomidorowy; dodajemy resztę oliwy z bazylią i czosnkiem z moździerza, oraz sok z cytryny • kroimy parówki w ogórku na kawałki, kładziemy na grzankach, polewamy sosem, dekorując świeżym ziołem Przygotował Karol Okrasa