Pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli Opublikowano: 13-07-2009 Składniki: ? 1 wędzona makrela ? 1 puszka fasoli czerwonej (250 g) ? 1 pęczek posiekanego drobnego szczypiorku ? szczypta posiekanej ostrej czerwonej papryczki ? 2 posiekane ząbki czosnku ? 5 g siekanej natki pietruszki (1 łyżka stołowa) ? 90 g majonezu (3 czubate łyżki stołowe) ? sól i pieprz ? makrelę rozcinamy na pół, wyjmujemy wszystkie ości i zdejmujemy skórę ? czerwoną fasolę odcedzamy i rozgniatamy widelcem w misce ? do roztartej fasoli dodajemy wędzoną makrelę, rozrywając mięso na strzępki ? dodajemy szczypiorek, czosnek, ostrą papryczkę, sok z cytryny oraz majonez i wszystko dokładnie mieszamy ? dekorujemy szczypiorkiem, natką i kawałkami ostrej papryczki Przygotował Karol Okrasa