Składniki:
? 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ? 150 g filetu z dorsza ? 3 jaja ? 1 łyżka musztardy ? 2 limonki ? 50 g otrębów owsianych ? 1 łyżka miodu ? 2 łyżki mąki pszennej ? 2 łyżki bułki tartej ? 100 ml słodkiej śmietanki ? 1 łyżka masła ? 1 bulwa kopru włoskiego ? 1 pomidor ? świeża kolendra ? 1 łyżka tartego chrzanu ? sól, pieprz, oliwa ? foremki do pieczenia pasztetu
|
|
? dobrze ugotowaną (nawet rozgotowaną) kaszę gryczaną mielimy w maszynce do mielenia (2-3 łyżki kaszy zostawiamy)
|
|
? przekładamy do miski i dodajemy: 2 łyżki mąki pszennej, 2 jaja, śmietankę słodką, otręby owsiane, posiekaną skórkę z limonki, sok z limonki, resztę kaszy gryczanej, sól i pieprz; wszystko dokładnie mieszamy
|
|
? dorsza kroimy w kawałki (np. w paski ? tak, by dopasować do formy do zapiekania), marynujemy w soli i pieprzu, smarujemy roztrzepanym jajkiem
|
|
? na dno foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) układamy warstwę masy gryczanej, na to kładziemy kawałki ryby i dociskamy
|
|
? przykrywamy rybę drugą warstwą masy gryczanej, wyrównujemy nożem dociskając, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy otrębami
|
|
? wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut
|
|
? bulwę kopru włoskiego tniemy na pół, wycinamy głąb, kroimy w cieniutkie plasterki
|
|
? przekładamy do miski i mieszamy z miodem, sokiem z limonki, solą, pieprzem i oliwą
|
|
? z pomidora wycinamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki i dodajemy do sałatki z kopru włoskiego
|
|
? w misce mieszamy musztardę, sok z limonki, miód, tarty chrzan i posiekaną kolendrę
|
|
? wlewamy oliwę bardzo cienkim strumieniem, jednocześnie mieszając trzepaczką, aż sos uzyska puszystą konsystencję
|
|
? wyjęte z pieca foremki schładzamy mokrą ściereczką, wyjmujemy pasztet, kroimy w plastry
|
|
? układamy pasztet na talerzu, obok wykładamy sałatkę z kopru włoskiego i polewamy sosem chrzanowo-kolendrowym
|
|
Dobra rada:
? zamiast limonki możemy użyć cytryny, zamiast dorsza innej białej ryby |
|