Składniki:
• 150 grzybów gąsek
• 2 ugotowane z marchewką gęsie uda
• 200 g rozmrożonych malin
• 3 łyżki octu balsamicznego
• 3–4 suszone grzyby leśne
• 3 ząbki czosnku
• sałata kolorowa do dekoracji
• 2 łyżki bułki tartej
• ½ gałki muszkatołowej
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki masła
• 150 g ugotowanej kaszy gryczanej
• świeży tymianek
• suszony majeranek
• 2 żółtka
• 4 łyżeczki musztardy
• sól, pieprz, oliwa
• olej do smażenia
• wywar od gotowania gęsich ud |
|
• uda gęsie gotujemy w wodzie z 2–3 marchewkami, solą, pieprzem, listkiem laurowym przez 1,5 godziny, wyjmujemy i studzimy mięso |
|
• oddzielamy mięso od kości i przekładamy do miksera; dodajemy kaszę gryczaną, trochę ugotowanej marchwi z wywaru, masło i trochę tłuszczu zebranego z wywaru |
|
• miksujemy; dodajemy sól, pieprz, suszony majeranek i miksujemy jeszcze raz |
|
• przekładamy masę do szklanej miski, dodajemy drobno siekany czosnek i żółtka, dokładnie mieszamy |
|
• w drugim mikserze mielimy na pył suszone grzyby i mieszamy z bułką tartą |
|
• żaroodporne naczynia – mogą to być filiżanki, kokilki etc. dokładnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą z grzybami |
|
• wypełniamy naczynia masą pasztetową, dokładnie ubijając, posypujemy wierzch majerankiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15–20 minut |
|
• wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na deskę, owijamy zmoczonym w zimnej wodzie ręcznikiem papierowym lub ściereczką i ostrożnie wyjmujemy pasztet z naczynia |
|
• na rozgrzany olej na patelni wrzucamy grzyby pokrojone na cztery, dorzucamy rozgnieciony czosnek, podsmażamy |
|
• dodajemy parę gałązek tymianku, masło, sól, pieprz i trochę wywaru, dusimy parę minut |
|
• w rondlu rozgrzewamy miód, wrzucamy rozmrożone maliny, zagotowujemy |
|
• zdejmujemy z ognia i przecieramy do miski przez gęste sito, aby oddzielić pestki od soku |
|
• do przetartych malin dodajemy musztardę, ocet balsamiczny, sól, pieprz, małym strumieniem dolewamy olej lub oliwę stale mieszając, aż sos zgęstnieje |
|
• na talerz kładziemy bukiet z kolorowej sałaty, jeszcze ciepły pasztet z gęsi, a obok grzyby gąski, polewamy sosem malinowym; dekorujemy gałązkami tymianku |
|
|