Pasztet z kaczki

Opublikowano: 18-06-2009

Image …z kaszą gryczaną i borowikami

Składniki:
? 2 ugotowane uda z kaczki
? 1 włoszczyzna
? 250 g wątróbki drobiowej
? 2 cebule
? 60 g masła
? 150 g rozmrożonych borowików
? 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
? 50 g uprażonych orzeszków sosnowych
? 3 jajka
? 20 g cukru
? 1 marchewka
? 1?2 twarde gruszki
? 150 g rozmrożonych jagód
? 150 ml białego octu winnego
? sól, pieprz, oliwa


Image

? uda z kaczki gotujemy z włoszczyzną przez godzinę, studzimy i obieramy, oddzielając mięso wraz ze skórą od kości

Image

? cebule siekamy w drobną kostkę; jedną szklimy na maśle, dodajemy ząbek czosnku i oczyszczoną wątróbkę drobiową

Image

? smażymy, a na koniec posypujemy majerankiem

im

? drugą cebulę podsmażamy na drugiej patelni na maśle i dodajemy grubo posiekane borowiki; smażymy, doprawiając solą i pieprzem

Image

? uda kaczki, podsmażoną wątróbkę i ugotowaną kaszę gryczaną mielimy 3?4 razy w maszynce

Image

? do masy dodajemy jajka, przyrumienione na patelni orzeszki sosnowe, suszony majeranek i podsmażone borowiki; całość dokładnie mieszamy

Image

? masę nakładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą

Image

? posypujemy majerankiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 25?35 minut

Image

? 1 łyżkę cukru upalamy na karmel, dorzucamy pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę i gruszki, podsmażamy, zalewamy białym octem winnym i redukujemy; na koniec doprawiamy pieprzem

Image

? w drugim garnku również karmelizujemy 1 łyżkę cukru, dorzucamy rozmrożone jagody, podsmażamy

Image

? dolewamy biały ocet winny, redukujemy i dodajemy masło, które rozpuszczamy stale mieszając

? na talerze wykładamy sos jagodowy, na to gruszki z marchewką, a na wierzch wyjęte z foremek ciepłe pasztety
Dobre rady:

? borowiki można przesmażyć i pod koniec smażenia podlać wodą ? zachowają w ten sposób piękny kolor i dzięki temu będą ładnie wyglądały na przekroju pasztetu
? pasztet doskonale smakuje na ciepło, jeśli jednak chcemy go tak podać, powinniśmy piec go w małych foremkach, gdyż gorący nie nadaje się do krojenia