• ugotowane uda kurczaka dokładnie obieramy z mięsa i ze skóry, po czym wszystko dokładnie mielimy 3 razy w maszynce do mielenia (można dodać do mielenia wody lub wywaru, aby masa była bardziej wilgotna)
• dodajemy do masy cebulę zeszkloną z masłem, doprawiamy solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową, dodajemy całe jajko (1 na 0,5 kg masy)
• dodajemy zmieloną czerstwą bułkę, uprzednio namoczoną w mleku, całość dokładnie mieszamy z ugotowaną soczewicą
• foremki do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy pokruszonymi płatkami kukurydzianymi wymieszanymi z ziarnami sezamu
• napełniamy je masą (delikatnie) i posypujemy po wierzchu pokruszonymi płatkami kukurydzianymi i pieprzem
• wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25 minut
• jabłka czerwone nieobrane kroimy w poprzek w talarki grubości 2 mm
• na patelni upalamy cukier na złoty karmel, dodajemy ocet, wino i połamane laski cynamonu, wkładamy talarki z jabłek i gotujemy partiami przez około 30 sekund
• ublanszowane jabłka wykładamy na talerz
• do pozostałej na patelni marynaty wkładamy zielone jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1×1 cm; dusimy przez 15 minut, aż płyn zgęstnieje, a kostki jabłka staną się szkliste
• na talerzach układamy talarki z jabłek, posypujemy kostkami z jabłka i układamy ciepły pasztet; możemy przybrać szczypiorkiem lub innym świeżym ziołem
Dobre rady:
• zamiast soczewicy możemy użyć kaszy gryczanej lub jaglanej
• jeśli pieczemy pasztet w dużej brytfance, zwiększmy czas pieczenia do 40 minut
• zamiast ud z kurczaka możemy użyć ugotowanych udek kaczych – pasztet będzie bardziej wykwintny