Pączki ziemniaczane z zielonym groszkiem Opublikowano: 15-07-2009 Składniki: ? 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach ? 3 obrane pomidory ? pęczek natki pietruszki ? świeża kolendra ? 200 g rozmrożonego zielonego groszku ? 1 ostra papryczka ? 2 jaja ? 5 łyżek maki pszennej ? 1 łyżka ziaren kminku ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz, oliwa z oliwek ? ugotowane ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę ? dodajemy mąkę, jajo, posiekany kminek, sól i pieprz; składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy na desce ? zielony groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekany czosnek, kolendrę, sól i pieprz ? formujemy na dłoni placuszek z ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu ? zawijamy brzegi, formujemy kulkę i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem ? w ten sam sposób formujemy resztę pączków, smarujemy je z wierzchu rozmąconym jajem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12?15 minut ? obrane pomidory siekamy i dusimy w rondlu na oliwie ? dodajemy czosnek w plasterkach, posiekaną ostrą papryczkę, sól, pieprz, a na koniec posiekaną natkę pietruszki ? na talerz wylewamy sos, na nim układamy upieczone pączki ziemniaczane i ozdabiamy je natką pietruszki. Dobra rada: ? kuchnia indyjska bywa ostra ? jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami dajmy tylko połowę ostrej papryczki Przygotował Karol Okrasa