Peklowane polędwiczki wieprzowe w chlebie piwnym Mirka Drewniaka

Opublikowano: 02-12-2009

peklowane_poledwiczki_wieprzowe_w_chlebie_piwnym_drewniak.jpg

PEKLOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHLEBIE PIWNYM

Składniki dla 4 osób:

4 polędwiczki wieprzowe (ok. 150 g każda)

250 g słoniny

1,2 g saletry

12 g soli

2 ząbki czosnku

20 g glukozy

Liść laurowy

Ziele angielskie

Natka, świeży majeranek – do dekoracji

Chleb piwny:

500 g mąki żytniej

250 ml jasnego piwa

5 g drożdży

50 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek

25 g suszonych pomidorów

Sól

Gałka muszkatołowa

Sól morska do oprószenia chleba

Sposób przygotowania:Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem, ułożyć w glinianym naczyniu i odstawić na 48 godzin. Po zamarynowaniu polędwiczki zawinąć w bardzo cienkie plasterki słoniny i obsmażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Chleb: ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej o połowę, uformować niewielkie placki, zawinąć w nie polędwiczki, skropić wodą i oprószyć solą morską. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości polędwiczek i grubości ciasta).

Tak przygotowane polędwiczki podawać prosto z pieca z zimnymi sosami przygotowanymi na bazie jogurtu.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Mirosław Drewniak