Peklowane polędwiczki wieprzowe w chlebie piwnym Mirka Drewniaka
Opublikowano: 02-12-2009
PEKLOWANE POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHLEBIE PIWNYM
Składniki dla 4 osób:
4 polędwiczki wieprzowe (ok. 150 g każda)
250 g słoniny
1,2 g saletry
12 g soli
2 ząbki czosnku
20 g glukozy
Liść laurowy
Ziele angielskie
Natka, świeży majeranek – do dekoracji
Chleb piwny:
500 g mąki żytniej
250 ml jasnego piwa
5 g drożdży
50 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek
25 g suszonych pomidorów
Sól
Gałka muszkatołowa
Sól morska do oprószenia chleba
Sposób przygotowania:Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem, ułożyć w glinianym naczyniu i odstawić na 48 godzin. Po zamarynowaniu polędwiczki zawinąć w bardzo cienkie plasterki słoniny i obsmażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Chleb: ze wszystkich składników zagnieść ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość przynajmniej o połowę, uformować niewielkie placki, zawinąć w nie polędwiczki, skropić wodą i oprószyć solą morską. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (czas pieczenia uzależniony jest od wielkości polędwiczek i grubości ciasta).
Tak przygotowane polędwiczki podawać prosto z pieca z zimnymi sosami przygotowanymi na bazie jogurtu.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Mirosław Drewniak