Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym
Opublikowano: 22-12-2009

Składniki na 4 porcje:• 200g sera Lazur perłowy
• 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (porcja ok. 150g)
• 100g migdałów
• 1 jajko
Sos:
• 100g konfitury z borówek
• 2 łyżki białego wina wytrawnego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• sól, pieprz
• przyprawa warzywna
Wykonanie:
1. Filety z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie każdy nacinamy
a powstałe kieszenie wypełniamy plastrami sera Lazur perłowy i zwijamy.
2. Mięso podsmażamy na patelni grillowej przez ok. 3 min. z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 5-10min. w temp. 170ºC.
3. Migdały mieszamy z rozmąconym jajkiem oraz przyprawą warzywną i na 3 minuty przed końcem pieczenia kładziemy na filety.
4. Do konfitury z borówek dodajemy oliwę, wino i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.
5. Filety wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem borówkowym.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach