Perłowy filet w migdałach z sosem borówkowym

Opublikowano: 22-12-2009

osos_wedzony_z_kremem_lazurowym.jpg

Składniki na 4 porcje:•    200g sera Lazur perłowy

•    4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (porcja ok. 150g)

•    100g migdałów

•    1 jajko



Sos:


•    100g konfitury z borówek

•    2 łyżki białego wina wytrawnego

•    2 łyżki oliwy z oliwek

•    sól, pieprz

•    przyprawa warzywna



Wykonanie:


1.    Filety z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie każdy nacinamy

a powstałe kieszenie wypełniamy plastrami sera Lazur perłowy i zwijamy.

2.    Mięso podsmażamy na patelni grillowej przez ok. 3 min. z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 5-10min. w temp. 170ºC.

3.    Migdały mieszamy z rozmąconym jajkiem oraz przyprawą warzywną i na 3 minuty przed końcem pieczenia kładziemy na filety.

4.    Do konfitury z borówek dodajemy oliwę, wino i energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną.

5.    Filety wyciągamy z piekarnika i polewamy sosem borówkowym.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach