• mięso mielimy w maszynce z namoczoną uprzednio bułką
• doprawiamy dwiema łyżkami curry, solą, pieprzem i siekanym czosnkiem
• kroimy cukinie na lekko skośne kawałki długości ok. 10 cm, każdy kawałek rozcinamy wzdłuż na połowę
• wydrążamy miąższ cukinii, tak by powstały „łódeczki”
• układamy cukinie na blasze wyłożonej folią aluminiową i marynujemy oliwą z oliwek, solą i pieprzem
• każdy kawałek nadziewamy obficie mięsnym farszem, a następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika (temp. 180 °C); pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę, żeby na mięsie utworzyła się chrupiąca skórka
• marchewkę, pora i cebulę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na patelni
• dodajemy soję i 1 łyżkę curry
• pod koniec gotowania wlewamy śmietankę i dodajemy masło; doprawiamy do smaku solą i pieprzem
• na talerzu układamy uduszone warzywa, na nich cukinie, polewamy sosem z warzywami