• kładziemy na blachę z pergaminem i pieczemy w piekarniku 5–6 minut w temperaturze 180°C
• comber jagnięcy czyścimy z błon, kroimy na kawałki grubości 1 cm
• przekładamy do naczynia i marynujemy w oliwie, soli, pieprzu, siekanej kolendrze i czosnku
• bakłażana kroimy w kostkę i marynujemy w tych samych przyprawach co comber
• oliwki marynujemy w oliwie, czosnku i soku z cytryny
• ser feta kroimy w kostkę
• na patelni podsmażamy mięso jagnięce na złoty kolor, przekładamy do naczynia, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny
• na tej samej patelni smażymy bakłażany i dodajemy je do mięsa
• nakładamy do upieczonych połówek papryk mięso i bakłażana, dodajemy kawałki sera feta i oliwki; pieczemy na tej samej blasze w piekarniku 180°C przez 8–10 minut
• daktyle czyścimy z pestek i gotujemy w wodzie z dodatkiem miodu
• wyjmujemy z wody, studzimy i miksujemy na gładko; mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny
• upieczone papryki kładziemy na talerz, przybieramy natką pietruszki, polewamy sosem
Dobre rady:
• oczywiście zamiast czasem trudno dostępnej jagnięciny, możemy także użyć innego mięsa – na przykład kurczaka czy wieprzowiny