PIECZONY DORSZ Z SALSĄ Z PAPRYKI AROMATYZOWANĄ KOLENDRĄ

Opublikowano: 19-03-2010

  sowa_danie_wiosna026.jpg

Składniki dla 4 osób:

4 x 200 g filetu z dorsza

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 posiekane ząbki czosnku

1 mała czuszka

Salsa paprykowo-ziołowa:

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka prażonych pestek słonecznika

1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

2 czerwone papryki

2 żółte papryki

1 posiekana czerwona cebula

1 papryczka chili

2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku

1 limonka

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat

Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Umyty i oczyszczony filet z dorsza zalać marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich jej składników i odstawić na 4-6 godzin. Umyte papryki włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180?C i piec do momentu zrumienienia skórki. Ciepłe papryki zawinąć w folię spożywczą, poczekać około 15 minut aż zaparują, a następnie obrać ze skórki. Po usunięciu gniazd nasiennych papryki pokroić i połączyć z pozostałymi składnikami salsy. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

Dorsza piec 20 minut w temperaturze 180?C, podawać z aromatyczną salsą paprykowo-ziołową i limonką.

Przepis wg Roberta Sowy