Pieczony łosoś z buraczkami i sosem migdałowym Opublikowano: 10-07-2009 Składniki: • 800 g fileta z łososia • 2 cytryny • 500 g ugotowanych czerwonych buraków • 3 łyżki masła • 250 ml śmietanki słodkiej • 50 g ugotowanych suszonych grzybów • kiełki lucerny lub słonecznika do dekoracji • 5 łyżek migdałów w płatkach • 1 ząbek czosnku • 2 łyżeczki ziaren kolendry • 200 ml białego wina • 2 łyżki miodu • natka pietruszki • sól, pieprz, oliwa • grzyby tniemy w drobne paseczki, buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy w misce • dodajemy posiekany czosnek, miód, sok z cytryny i 2–3 łyżki oliwy • filet łososia czyścimy, usuwamy ości (wystające ości wyjmujemy szczypcami lub kombinerkami), zdejmujemy skórę, kroimy na dwa kawałki, doprawiamy solą i pieprzem • obkładamy ze wszystkich stron marynatą z buraków, podlewamy winem i marynujemy przez 2 godziny • po tym czasie wyjmujemy z marynaty, przekładamy na blachę z pergaminem, polewamy jeszcze miodem i skrapiamy sokiem z cytryny • pieczemy w piekarniku w 180°C przez 8–10 minut w zależności od grubości fileta • pozostałą marynatę podduszamy w rondlu, doprawiamy solą, pieprzem (można też dodać słodkiej śmietanki i podgotować) • do gorącego rondla wlewamy białe wino, redukujemy, dodajemy migdały i rozgniecione ziarna kolendry, potem śmietankę i gotujemy do zgęstnienia • doprawiamy solą, pieprzem i miodem, dodajemy masło i dusimy chwilę, aż sos zrobi się aksamitny • zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę • na talerz kładziemy uformowane w gniazdko kiełki, przybieramy listkami natki, z podgrzanych buraczków formujemy wałeczki na 2 łyżkach stołowych • łososia wyjętego z pieca kroimy na mniejsze kawałki, kładziemy obok, wszystko polewamy sosem migdałowym. Przygotował Karol Okrasa