• piersi kaczki równamy, skórę z tłuszczem nacinamy ostrym nożem w kratkę, doprawiamy solą i pieprzem od strony mięsa
• kładziemy na rozgrzanej patelni skórą do dołu – bez tłuszczu, potrzebna ilość wytopi się sama; smażymy z obu stron na złoty kolor
• kiedy przewrócimy piersi na drugą stronę, dokładamy przekrojone na pół cebule dymki, przykrywamy i dusimy dalej
• soczyste jabłko kroimy na cztery i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut
• przecieramy jabłko przez sito i do musu dodajemy chrzan, pieprz i sól do smaku; mieszamy
• w rozgrzanym rondlu prażymy pestki dyni na złoty kolor
• umytego pora kroimy w cienkie paseczki w poprzek, przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, oliwą truflową i listkami tymianku, delikatnie mieszamy
• usmażone piersi kaczki przekładamy na deskę, czekamy aż nadmiar soków wypłynie, a mięso stężeje, po czym kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien
• na talerzu układamy duszoną w kaczym tłuszczu dymkę, obok mus jabłkowo-chrzanowy, plastry piersi kaczki i sałatkę z pora; dekorujemy przeciętymi na pół świeżymi truskawkami i świeżym tymiankiem
Dobra rada:
• gdy na przyjęciu mamy więcej osób, możemy piersi kacze podsmażyć wcześniej i podgrzać je w piekarniku przed podaniem