Pierś kurczaka w sosie orzechowo-truflowym
Opublikowano: 20-10-2009

SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 mała cebula
50 g orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
oliwa truflowa
200 ml śmietanki 36%
oliwa z oliwek
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
10 ml białego wina
1 pierś z kurczaka
1 mała cebula
50 g orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
oliwa truflowa
200 ml śmietanki 36%
oliwa z oliwek
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
10 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Na początku smażymy pierś z kurczaka na patelni, do momentu, aż osiągnie złoty kolor.
Następnie wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do niej pokrojone w paski suszone pomidory i posiekane orzechy.
Wszystko zalewamy białym winem. Potem odparowujemy je i dolewamy śmietanę.
Gotujemy ją, aż odparuje do objętości. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę oliwy truflowej. Kurczaka kroimy i układamy na talerzu. Na koniec polewamy mięso sosem. Podajemy je z ryżem i brokułami.
Przepis przygotował Michał Tkaczyk z hotelu Le Meridien Bristol Warszawa