? 250 g białych i zielonych szparagów ? pomidorki koktajlowe do dekoracji ? 1 por ? 4 łyżki śmietany kwaśnej ? 1 łyżka masła ? 1 cytryna ? natka pietruszki ? 2 jaja ? 100 g łososia wędzonego ? 2 ząbki czosnku ? 1 cebula ? 3 łyżki sera mascarpone ? 200 g mąki pszennej ? 3 łyżki bułki tartej ? 1 łyżka oliwy truflowej ? olej do smażenia ? woda do konsystencji ? sól i pieprz
? szparagi obieramy obieraczką do 4?5 cm poniżej główki, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku z odrobiną cukru do miękkości (ok. 10 minut); ugotowane przekładamy do miski z zimną wodą i hartujemy
? kroimy szparagi na cienkie plasterki, zostawiając kilka do dekoracji
? pokrojone podsmażamy na patelni z posiekaną cebulką, doprawiamy solą i pieprzem; odstawiamy do ostudzenia
? ostudzone szparagi mieszamy z 1 łyżką sera mascarpone, 1 żółtkiem i bułką tartą
? w szklanej misce mieszamy czyli zarabiamy mąkę, 1 jajko, wodę i siekaną natkę pietruszki
? przekładamy na deskę i wyrabiamy ciasto na desce, przesypując mąką
? wałkujemy na grubość 1?2 mm, z rozwałkowanego ciasta wycinamy kieliszkiem lub szklanką małe koła
? koła napełniamy farszem szparagowym i zlepiamy dokładnie, zwilżając końce ciasta wodą
? gotujemy pierogi w osolonym wrzątku przez 2?3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię
? do rozgrzanego rondla nalewamy olej, dodajemy pociętego w półplastry pora, rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone i posiekanego łososia wędzonego
? podsmażamy, dodajemy śmietankę, podduszamy aż sos się zredukuje, doprawiamy solą (ostrożnie, bo łosoś jest słony) i pieprzem, sokiem z cytryny i oliwa truflową
? dekorujemy talerz pozostałymi przeciętymi na pół szparagami, pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na ćwiartki, polewamy gęstym sosem i układamy na wierzch wyjęte z wrzątku pierogi
Dobra rada:
? jeśli nie dostaniemy włoskiego sera mascarpone, zastąpmy go gęstą, kwaśną śmietaną 36%