Pierożki ananasowe z nadzieniem malinowym
Opublikowano: 01-10-2009
Porcja dla 4 osób
Składniki:
24 plasterki ananasa
200 g lodów waniliowych
48 szt. malin
1 torebka budyniu waniliowego
na salsę owocową:
1 kiwi
10 winogron ciemnych
1 mango
Sposób wykonania:
Na początku przygotowujemy budyń waniliowy, a następnie studzimy go.
Potem układamy na większym talerzu plasterki ananasa. Na ich środek nakładamy łyżeczkę budyniu i po dwie maliny. Przygotowane ananasy składamy na pół, tak aby kształtem przypominał nam pierogi.
Pozostałe owoce kroimy w drobną kosteczkę (dla poprawy walorów smakowych możemy zalać owocową salsę syropem cukrowym, czyli przegotowaną wodą z cukrem, odrobiną wanilii, cynamonu i goździków).
Proponowana prezentacja deseru – jak na zdjęciu lub według własnego uznania.
Życzę smacznego!
Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji hotelu Rialto