Pikantna pierś z kurczaka…

Opublikowano: 16-06-2009

… z grilowanymi owocami i sosem miodowym aromatyzowanym chili

Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g piersi z kurczaka
100 ml oliwy z oliwek
Pikantna przyprawa do kurczaka Prymat
 ? obranego ananasa
1 mango
Cynamon, imbir, grubo mielony czarny pieprz Prymat
1 łyżka miodu

Sok z 1 cytryny
12 świeżych truskawek
1 mały pęczek sałaty frisée

Sos:
4 łyżki miodu pszczelego
Sok z 1 limonki
Sos włoski Prymat
Kilka gałązek świeżej mięty
Chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z pikantną przyprawą do kurczaka Prymat i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Do miodu pszczelego dodać sok z limonki, łyżeczkę sosu włoskiego Prymat i posiekaną świeżą miętę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą chili pieprz cayenne Prymat.
Mango pokroić w plasterki, a ananasa w krążki usuwając twardy środek. Owoce skropić miodem połączonym z sokiem z cytryny, imbirem, cynamonem i grubo mielonym czarnym pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty i piec na grillu po około 5 minut z każdej ze stron lub usmażyć na patelni grillowej. W trakcie pieczenia mięsa, zgrillować również przygotowane wcześniej owoce.
Na talerzu ułożyć sałatę frisée wymieszaną z cząstkami truskawek, a na niej owoce i pokrojoną w plastry grillowaną pierś z kurczaka. Całość polać sosem miodowym i udekorować świeżą miętą.

Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”