? 500 g ziemniaków ? 500 g kaszy gryczanej ? 500 g mąki pszennej ? 200 g masła ? 1 łyżka cukru ? 250 ml kwaśnej śmietany ? 50 g drożdży ? 100 g skwarek ze słoniny ? 1 łyżka pieprzu ziołowego ? 250 g tłustego białego sera ? 3 jaja ? sól, pieprz
Farsz z kaszy i ziemniaków:
? obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dosypujemy do nich suchą kaszę gryczaną, najlepiej łamaną
? wszystko mieszamy, ugniatając ziemniaki tłuczkiem
? odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby kasza dokładnie się zaparzyła i zrobiła miękka
? do zaparzonych ziemniaków z kaszą dodajemy podgrzane skwarki, masło, pieprz ziołowy, śmietanę i pokruszony biały ser; całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem
Ciasto krucho-drożdżowe:
? mąkę z masłem siekamy nożem, aby składniki dobrze połączyć; doprawiamy szczyptą soli
? drożdże rozpuszczamy z cukrem, solą i dwoma łyżkami śmietany
? w mące z masłem robimy dołek i wlewamy drożdże ze śmietaną, wybijamy 2 jaja i całość dokładnie zarabiamy czyli łączymy składniki
Formowanie piroga:
? ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy na płaty grubości ok. 1 cm i wykładamy pierwszy płat na blachę wysmarowaną masłem, dociskając brzegi do ścianek blachy
? nakładamy farsz, wygładzamy masę łyżką
? drugim płatem przykrywamy farsz i łączymy oba płaty, zalepiając brzegi
? wierzch smarujemy rozmąconym jajem i przekłuwamy widelcem, by nie utworzyły się wewnątrz piroga pęcherzyki powietrza
? pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 60?80 minut
? wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy polane roztopionym masłem
Z sosem grzybowym
Z kawiorem
Dobre rady:
? taki Piróg wspaniale smakuje z sosem grzybowym z kurek lub borowików ? w wersji luksusowej można go natomiast podać tak jak rosyjskie bliny ? ze śmietaną i kawiorem