• cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wycinając wcześniej zbyt duże gniazda nasienne
• kapustę pekińską drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski i dodajemy sól, pieprz, oregano, serek wiejski i 2 świeże jajka; mieszamy
• na patelni formujemy z tej masy placki i smażymy na złoto z obu stron
• kiedy placki są prawie usmażone, układamy na wierzchu każdego placka posiekany ser pleśniowy i przykrywamy patelnię, żeby ser się rozpuścił na placku
• śmietankę (zimną z lodówki) ubijamy na sztywną pianę
• dodajemy posiekane jaja na twardo, chrzan, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekany koperek; mieszamy
• na talerzu układamy kiełki lucerny i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
• następnie placki z cukinii i kapusty z serem pleśniowym oraz wędzonego łososia pokrojonego w plastry; całość polewamy sosem chrzanowym