• do suchego naczynia wkładamy siano, dosypujemy suszony tymianek i estragon, dorzucamy nieobrany ze skórki rozgnieciony czosnek, przykrywamy sitem lub kratką i przykrywką, ustawiamy na małym ogniu, aby siano i zioła zaczęły się tlić, wydzielając dym
• w tym czasie przygotowujemy dorsza – jeśli to cała ryba, filetujemy ją, zdejmując skórę i czyszcząc z większych ości i błon, po czym kroimy w duże kawałki i marynujemy w soli, pieprzu i oliwie
• przekładamy kawałki ryby na kratkę na patelni, przykrywamy i wędzimy w dymie z obu stron po kilka minut
• podwędzonego dorsza przekładamy na blachę pokrytą pergaminem i dopiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 3-5 minut
• bakłażana i obrane ze skórki pomidory kroimy w drobną kostkę
• bakłażana wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę i podsmażamy, doprawiając solą i pieprzem
• dodajemy pomidory i rozgnieciony czosnek, dusimy razem aż sos stanie się gęsty
• zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę
• do masy dodajemy posiekaną cebulę dymkę (biała część), kapary i ostrą papryczkę, ewentualnie część pokrojonego w drobną kostkę pomidora; dokładnie mieszamy
• do miksera przekładamy posiekaną rukolę, sok z cytryny, miód, musztardę, sól, pieprz i kilka łyżek oliwy; wszystko miksujemy na gładko
• na talerz wykładamy mus z bakłażana i pomidorów, na to układamy kawałki dorsza, posypujemy pokrojonym w paski szczypiorem z dymki i polewamy wszystko sosem pesto z rukoli; dekorujemy plasterkami ostrej papryczki
Dobra rada:
• jeśli nie mamy odwagi eksperymentować z wędzeniem, możemy rybę po prostu upiec w piekarniku (wówczas pieczemy dłużej 8-10 minut)