Polędwiczki jagniece z sorbetem melonowym Jerzego Pasikowskiego
Opublikowano: 02-12-2009
POLĘDWICZKI JAGNIĘCE Z SORBETEM MELONOWYM
Składniki dla 4 osób:800 g polędwiczek jagnięcych
20 ml oleju sojowego
800 g masła
1 pomarańczowy melon
150 ml jagnięcego demi glace
4 kulki sorbetu melonowego (ok. 200 g)
Sól, świeżo mielony biały pieprz, świeżo mielony czerwony pieprz
Szczypta mielonego imbiru
Czerwony ocet winny
Cynamon w proszku
Listki świeżej mięty koreańskiej i melisy
Sposób przygotowania:Polędwiczki jagnięce posypać solą, pieprzem i odrobiną mielonego imbiru, a następnie usmażyć. Z melona wydrążyć kulki, a pozostałą część zmiksować i przesmażyć z dodatkiem masła.
W rondlu odparować do połowy objętości czerwone wino z paroma kroplami octu winnego, dodać demi glace, szczyptę cynamonu i imbiru oraz purée z melona. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażone polędwiczki pokroić w ukośne plasterki, ułożyć na talerzach, polać gorącym sosem oraz udekorować listkami koreańskiej mięty i melisy. Tuż przed podaniem dodać sorbet z melona.
dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".
Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronujeJerzy Pasikowski