Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek

Opublikowano: 27-07-2009

poldwiczka_wieprzowa_na_sosie_z_kurek_resize.jpg

Składniki na 4 porcje:

•    100 g sera Lazur błękitny

•    4 polędwiczki wieprzowe (porcja 200g)

•    50 ml oleju

•    przyprawa warzywna

•    sól

•    pieprz

Sos:

•    ½l śmietanki

•    300 g kurek świeżych lub mrożonych

•    1 cebula

•    sól

•    pieprz

•    przyprawa warzywna

•    1 pęczek koperku

•    50 ml wina białego wytrawnego

•    50 g masła

Wykonanie:

1. Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości 25-30min. podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.

2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy sos powstały podczas duszenia polędwiczek, śmietankę, drobno pokrojony koperek i starty ser Lazur błękitny. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Aby uzyskać gęstą konsystencję możemy zaciągnąć go zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.

3. Mięso polewamy sosem.

4. Podajemy z ziemniakami z wody i brokułami.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach