Polędwiczki wieprzowe na sosie z kurek
Opublikowano: 27-07-2009
Składniki na 4 porcje:
• 100 g sera Lazur błękitny
• 4 polędwiczki wieprzowe (porcja 200g)
• 50 ml oleju
• przyprawa warzywna
• sól
• pieprz
Sos:
• ½l śmietanki
• 300 g kurek świeżych lub mrożonych
• 1 cebula
• sól
• pieprz
• przyprawa warzywna
• 1 pęczek koperku
• 50 ml wina białego wytrawnego
• 50 g masła
Wykonanie:
1. Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości 25-30min. podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy sos powstały podczas duszenia polędwiczek, śmietankę, drobno pokrojony koperek i starty ser Lazur błękitny. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Aby uzyskać gęstą konsystencję możemy zaciągnąć go zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.
3. Mięso polewamy sosem.
4. Podajemy z ziemniakami z wody i brokułami.
Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach