? 50 g sałaty rukoli ? 1 ząbek czosnku ? 1 cytryna ? 50 g wędzonego łososia ? 20 g koncentratu pomidorowego ? 200 g sera ricotta ? 1 pęczek szczypiorku ? 100 ml wody ? 200 ml mleka ? 2 jaja ? 100 g rozgotowanego siemienia lnianego ? 150 g mąki graham ? 75 g mąki pszennej ? sól, pieprz, oliwa
? do miksera wlewamy wodę i mleko, dodajemy rozgotowane siemię lniane, mąkę pszenną i mąkę graham, jaja, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku
? miksujemy na gładką masę, dodajemy łyżkę oliwy; jeśli ciasto za rzadkie, dodajemy mąkę, jeśli za gęste wodę, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
? małą patelnię smarujemy oliwą i nalewamy ciasto chochelką, dokładnie rozprowadzamy
? smażymy na złoto z obu stron, przekładamy usmażone naleśniki na talerz
? wędzonego łososia kroimy w cienkie paski
? mieszamy z serem ricotta, dodajemy posiekany czosnek i szczypiorek, drobno posiekaną ukolę, doprawiamy pieprzem i solą (ostrożnie, bo łosoś słony), sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy całą masę
? naleśniki rozkładamy na desce, nakładamy farsz dokładnie po całości i ściśle zawijamy w rulonik; tak przygotowane ruloniki odkładamy w chłodne miejsce, aby stężały
? dekorujemy talerz sałatą rukolą, pomidorkami koktajlowymi, paskami wędzonego łososia, układamy przecięte pod skosem na 2?3 części naleśniki, kropimy oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem